Seinabo Sey: “Vi glömmer att prata om mammorna”

Ända sedan de första tonerna i debutsingeln “Younger” har vi varit besatta av Seinabo Seys röst, och om två veckor släpper hon äntligen sin första EP For Madeleine. Redan nu finns den dock att lyssna på i Spotify, och vi ringde upp en peppad Seinabo för att prata om de nya låtarna, harpor och osnygga känslor.

pressbild2-foto-SagaBerlin

Seinabo Sey har bråda dagar just nu, varje dag repeterar hon för sin kommande turné i Norden, Storbritannien och USA. När vi pratar med henne under en repetionspaus sjunger artistkollegan Sabina Ddumba för full hals i bakgrunden, och Seinabo har precis fått in en harpa på scen.
– Det var helt sjukt att få in den i bandet. Det behövs ett overkligt instrument!

Idag släpper du din debut-EP For Madeleine på Spotify och den är tillägnad din mamma Madeleine. Hur kommer det sig?

– Ofta i intervjuer pratar jag om musikrelaterade saker och nämner min pappa, som är musiker och har influerat mig mycket. Jag glömmer att prata om mamma, och jag tycker att man gör det generellt i världen. Vi glömmer mammorna. Sedan fyller hon 50 år samma dag som EP:n släpps officiellt den 13 oktober.

I vår tidigare intervju berättade du att “Younger” kom till när du och din kompis Malena Uamba satte er vid hennes köksbord och bestämde att ni skulle skriva en ny låt var trettionde minut. Har du använt det arbetssättet igen?

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Men “River” på EP:n kom också till under de timmarna när vi gjorde det. Att skriva för mig är väldigt mycket sista minuten, jag drar ut på tiden så mycket att jag skäms och då gör jag klart låten. Stannar jag upp i processen halvvägs fastnar jag ofta, så har jag tur får jag ur mig hela låten på en gång.

Du har sagt att du är medveten om det komplexa i tillvaron när du skriver texter. Berätta!

– Jag tycker ofta att man bara ytligt snuddar vid problem, jag försöker alltid hitta kärnan. En särskild beskrivning ligger nära till hands, men det finns en djupare förklaring som ofta är känslor som inte är jättesnygga. Pinsamma eller egoistiska. Jag försöker skriva runt den. Första raden i “You” gillar jag, “won’t you tell me to my face if I’m bound to be replaced”. Den sammanfattar väl vad man faktiskt känner.

Vad händer mer i ditt liv framöver?

– Det blir turné i oktober och sedan göra klart skivan i november. Det är mycket nu, men jag tror inte att det är meningen att man ska hinna landa. Det enda man inser då är att man har jävligt mycket kvar att göra. Man måste ligga ett par steg före sig själv för att få det att funka, men någon semester till Gambia vore skönt att klämma in. Det händer nog inte, haha!

Till sist Seinabo: vilket är ditt favoritljud i hela världen?

– Rinnande kranvatten. Jag gillar att duscha, enda gången jag kan tänka klart är i duschen. Och från och med idag kan harpa komma på delad förstaplats, det är det vackraste jag hört i hela mitt liv.

Lyssna på For Madeleine här