Mitt Mello: Helena Paparizou

Under Melodifestivalens sex veckor låter vi artisterna dela med sig av livet bakom Sveriges största musikprogram. Helena Paparizou har landat i Lidköping för Andra Chansen och för Spotify berättar hon om kärleken till sin låt, varför hon har vatten från sin hemkran backstage och minnen från Eurovision Song Contest-vinsten.

IMG_0327

2005 vann Helena Paparizou hela Eurovision Song Contest med “My Number One”. Då representerade hon Grekland, och sedan dess har Christer Björkman försökt övertala henne att ställa upp i svenska Melodifestivalen.


Vilket är ditt starkaste minne från när du vann Eurovision Song Contest?

– Mitt starkaste minne var när vi väl vann och jag fick stå på scen och skrika av glädje. Resan på väg upp till scen igen, hur blodet rusade i mina ådror och det enda jag tänkte var ”YES, nu är vi här, vi vann!” Jag kände vinnarkänslan och skrek av glädje på scen.


Hur kommer det sig att du ville ställa upp i Melodifestivalen just i år?

– Det var låten som vann mig och låtskrivarna hade redan bestämt sig för att låten skulle till Melodifestivalen. Så jag bestämde mig för att jag ville åka med på “Survivor”-resan. Med andra ord, det var låten som övertygade mig!


Beskriv hur din dag kommer att se ut på lördag.

– Jag kommer sova ut så länge jag kan, äta en bra frukost, värma upp rösten ordentligt och enbart umgås med människor som ger mig god energi. Kramas! Och sen är det dags!


På vilket sätt skiljer sig uppladdningen inför Andra Chansen jämfört med din första deltävling? 

– Det känns tryggare att få sjunga låten ännu en gång. Vi har inte ändrat på mycket saker på scen förutom lite kameravinklar. Energin är densamma om inte bättre. Jag är redo.


Vad har du för ritualer precis innan du går ut på scen?

– Jag samlar in mina känslor och sen bryter jag av mot omvärlden. Jag lever i min egna värld innan jag ska på scen. Det handlar bara om mig och låten.


Har du något som ger dig tur?

– När mamma kommer hämtar hon alltid med sig en flaska vatten från vår hemkran. Och det kommer jag ha på lördag!


Hur gick det till är du valde den här låten för Melodifestivalen?

– Jag gick i korridorerna på mitt skivbolags kontor och där spelades låten. Jag klev in i studion där grabbarna satt och jobbade och jag kände att den här låten tilltalar mig.


Berätta något vi inte vet om livet bakom scen under Melodifestivalen.

– Många kanske tror att alla bidrag är konkurrenter, men bakom scenen är vi alla artister och band som en enda stor familj och vi har supertrevligt tillsammans!