The Royal Concept om låten “Cecilia”

Det är dags för en Spotifygåta! Under de kommande veckorna ska flera artister tolka den nyskrivna låten “Cecilia”, men vem ligger bakom den egentligen?

image_3

 

“Cecilia” är utsprungen ur Cornelis Vreeswijks “Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Fröken Cecilia Lind”, och låtens hemliga upphovshen har låtit artistkollegor från olika genrer fritt tolka originalet innan hen släpper den själv. De olika versionerna kommer bara att släppas här på Spotify, och hittills har vi hört The Royal Concept, Invader Ace och Petra Marklund. Följ spellistan för att få höra artisternas olika tolkningar av “Cecilia” och så småningom få reda på vem som har gjort originalet. Och läs artisternas tankar här!

The Royal Concept

Ni har alltså fått äran att tolka en annan artists låt innan den ens är släppt, vem är den här hemliga artisten?

– Vi håller vad vi lovar och vi har lovat att inte säga någonting, men artisten är en nära vän till oss och det kändes självklart att tacka ja. Dessutom behövde vi någonting kul att göra i turnébussen.

Vad betyder “Cecilia” för er?

– Det för tankarna till Cornelis och det var också namnet på Davids första musiklärare.

David: Hon väckte ett intresse för att lära mig spela gitarr och det kommer jag alltid vara tacksam för. Inspirerande lärare är jävligt viktigt, så tack Cecilia!

Vad fick er att börja skriva och arbeta med musik?

– Musik har alltid funnits i våra familjer. Det var nog inget direkt val för någon av oss, det bara blev så. Men vi är väldigt glada att kunna ha musik som levebröd. Det ger oss möjlighet att få resa runt hela jorden och se fantastiskt mycket, någonting vi annars aldrig haft möjlighet till. Ingen av oss är födda med mycket pengar i plånkan och vi är alla sanslöst obegåvade på sånt där som brukar generera mycket pengar. Så musik har blivit vår chans till ett spännande händelserikt liv och det är jäkligt fett.

Har ni något råd till den som är sugen på att göra egen musik?

– Alla måste hitta sin egen väg, men sluta inte när det känns svårt eller trögt. Ibland är det inte jätteroligt att till exempel lära sig spela ett instrument men det är som med allting annat. Toppar och dalar. I slutändan är det ändå alltid värt det. Sedan tycker vi att alldeles för många vänder kappan efter vinden nu för tiden och gör musik som man tror att folk ska tycka om. Vi skulle önska att folk vågade gå mot strömmen mer och leta inspiration i otippade grejer. Så vi vill uppmana alla att försöka göra någonting oväntat så kommer det vara bäst i längden!

Är ni säkra på att ni inte kan säga något om den här mystiska artisten som gjort orginalversionen på “Cecilia”?

Vi har som sagt lovat. Vi kan säga att vi tycker extremt mycket om den här personen och det är en väldigt, väldigt fantastisk artist. En av få bra grejer som kommit ut ett visst skitprogram på TV4.

Invader Ace

Vad betyder “Cecilia” för er?

– Originalet är en vacker låt om kärlek som för oss har mycket vemod över sig, något som även vi ville försöka fånga. Den har väldigt catchiga element som vi ville renodla och bygga vidare kring. Vi inspireras mycket av samplingsbaserad musik och ville göra något som var repetitivt och dansigt.

Vad fick er att börja skriva och arbeta med musik?

– Vi började båda spela när vi var små. Peder ville ha medaljer i skolorkestern och Anton spelade på fritidsgårdar och ville bli Kurt Cobain. Sedan dess har musik tagit upp största delen av vår tid. Invader Ace startade vi för att vi har väldigt mycket samma musiksmak och ville göra musik ihop. Vi ville också ha en anledning att ses och hänga oftare.

Har ni något råd till den som är sugen på att göra egen musik?

– Det viktigaste är att komma igång och komma ihåg att ha kul. Tänk inte på vad andra ska tycka, det blir bäst när du gör vad du själv gillar.

Är ni säkra på att ni inte kan säga något om den här mystiska artisten som gjort orginalversionen på “Cecilia”?

– Vi kan säga så mycket som att hen är grym och vi spår att originalversionen kommer bli en hit.

Petra Marklund

Så Petra, du tolkar en annan artists låt innan den ens har släppts! Berätta!

– Jag älskade låten från första lyssningen, så egentligen ville jag inte höra den på något annat sätt. Men det var ju det som var hela grejen, så jag fick verkligen tänka till. Min idé byggde på att covern skulle bli typ tvärtom, så från ganska mycket akustiska instrument och en väldigt fin, vän och känsloladdad ljudbild fick det sluta med ett raveparty.

Vem är egentligen den här andra artisten?

 Det är hemligt, men man fattar på direkten när man hör rösten. När jag ser personen så tänker jag på en färgsprakande diskokula!

Vad betyder “Cecilia” för dig?

 Jag blev ganska tagen av låten, den är sjukt bra och otroligt sorglig och jag kan verkligen känna igen mig i texten. Det har nog funnits en och annan Cecilia i mitt liv också.

Vad fick dig att börja skriva och arbeta med musik?

– Jag har alltid gillat att göra en massor av kreativa saker som att måla, sy och göra låtar, men det var musiken som jag alltid hade lättast för så det var nog därför musiken fick mest fokus.

Har du något råd till den som är sugen på att göra egen musik?

 Börja spela något instrument! Det är mycket lättare att skriva låtar när man kan kompa sig själv, och lyssna på massor av musik så att du blir inspirerad. Allt jag gör brukar bli en inspirationsmix av allt jag känt och hört och tyckt varit bra.

Är du säker på att du inte kan säga något om den upphovshen som har gjort orginalversionen av “Cecilia”?

– Jag vet att artisten extraknäcker med att lära ut låtskriveri på Musikhögskolan! Coolt!