Marlene: “Jag passade inte in i den svenska kreddiga coolhetsmallen”

Marlene

Vi har träffat nya stjärnskottet Marlene och pratat om nya singeln, vägen till att hitta sig själv och om att ge sig ut i världen och lämna allt bakom sig. 

Marlene började spela piano när hon var sju år gammal. Hon gick på ett musikgymnasium i Jönköping och spelade i ett band på fritiden. För sex år sedan flyttade hon till Stockholm för att satsa på musiken på riktigt, och det följdes upp av körjobb och turnéer bakom andra artister. Samtidigt kom hon i kontakt med andra låtskrivare och producenter som pushade henne att börja skriva musik själv. 2012 skrev Marlene singlar till bland andra Sebjak (“Follow me”) och Benga (“Pour your love”), och turnérade med Benga runt om i världen. Intresset för Marlene växte och väl tillbaka från turnén fokuserade hon helt på att skriva låtar till sig själv.

– Jag hade en resa att göra innan jag fattade min grej och det jag står för. Jag ville inte skriva efter någon annans mall, jag ville forma mitt eget. Jag har hållit på sedan jag var liten men inte riktigt vetat var jag stått. Hemma hos mig går alla runt och sjunger… med olika stämmor över hela huset! Ifall mamma sjunger i köket så hakar jag på från badrummet. Det finns mycket olika sätt att göra musik på! Idag vet jag var jag hör hemma, vem jag är och vad jag håller på med. Nu kommer jag bara att köra på!

Musiken i sitt esse
Marlenes musik har en drömsk vibb med ett rått och ballt inslag. Grundgenren som hon inspireras av är r&b, men Marlenes musik har även influenser av pop. “Mer urban än klassikt i alla fall” som hon själv beskriver det. Hon kämpar alltid för att skapa en stark känsla i sina låtar. Marlene älskar att stå på scenen, det är utan tvekan hennes huvudgrej.

– Det är där det händer! I studion så kan man ju räkna ut det mesta, även fast jag också där känner mig rätt spontan. Men på scenen blir allt verklighet och musiken levs ut. Det finns ingenting jag kan jämföra med att stå på scen. Man går in i en väldigt speciell och härlig värld.

Det märks under Marlenes livespelningar att hon har ett ärligt uttryck. Det innefattar henne ganska mycket som person, att vara ärlig och att berätta allt.

– Det är därför jag heter bara Marlene eftersom det är mitt riktiga namn. Först tänkte jag hitta på något lite coolare, men jag hittade inget som verkligen var jag och som kändes helt ärligt.

Vive la France
I slutet av juli 2013 släppte Marlene videon till sin första singel ”Bon Voyage” som rosades snabbt av bloggar runtom i världen. “Bon Voyage” är skriven av Marlene och Ji Nilsson, producerad av franska Tepr (Yelle) och Myd (från Club Cheval) och sedan mixad av Ted Krotkiewski. Marlene är trött på Sverige och hon har inte rest så mycket i sitt liv. Nu vill hon ut och upptäcka saker, inte sitta fast någonstans. Det är exakt vad henns musik handlat om det senaste året, en slags eskapism att bara vilja skita i allt och dra. De bor nu hela gänget i Teprs lägenhet i Paris och “hänger” och skriver musik.

– Det är mycket roligare att vara här i Paris, då vi kan gå ut på kvällarna och skriva låtar på dagarna. Vi har öppna dialoger och är bra på att ta kritik från varandra vilket leder till att musiken utvecklas. Josefina känner mig innan och utan. Det är lite som en flykt för mig att skriva om att bara dra och lämna allt bakom sig. Just så känns mitt liv just nu. Jag tror att många känner så ganska ofta.

De senaste månaderna har Marlene uppträtt med sitt eget material på Debaser Slussen, Hotell Nöjesguiden på Way Out West, Grolsch Block Party och på Moderna Dansteatern. Hon har en spelning den 13:e September på Marie Laveau i Stockholm, men åker sedan till New York i oktober följt av L.A. Där är det networking och musikproduktion på agendan. Det är till USA som Marlene siktar med sin musik.

– Sedan så har jag aldrig varit där så jag måste ju åka dit, haha. Släppa musik och ta det steg för steg. Jag gör allt själv så vi får de vart det leder mig.

 

 

Svenska creddscenen
Marlene berättar att hon nog inte är så typiskt svenk i sitt artisteri. Det är därför det har tagit tid att hitta hennes nich. Hon har inte känt att hon passat in i den svenska kreddiga coolhetsmallen. Det tog tid för Marlene att acceptera det, men idag vet hon vem hon är.

– Jag kan vara väldigt lugn och introvert, samtidigt som jag kan vara den som headbangar sönder mitt huvud på dansgolvet i timmar. Jag följer mina impulser. Jag är inte rädd av mig, jag känner mig trygg. Anser någon att jag är för galen så skiter jag i det, vill jag gå hem och någon tycker att jag är tråkig så får den tycka det. Jag har aldrig haft ett fast jobb utan bara hafsat runt, det är så himla nice!

Marlene har aldrig kunnat föreställa sig att sitta på en kontor och tjäna pengar, den tanken kväver henne. Hon söker kickar, samtidigt som hon också älskar att hålla på med blommor, sy kläder, måla naglarna, dricka te och ha hemma spa med klassisk musik… I alla fall när hon inte är ute till 7 på morgonen eller reser världen runt!