Avicii: “Den svenska publiken är galen”

 

Avicii är tillbaka med ny musik! I september kommer debutalbumet ‘TRUE’, och vi träffade honom för att prata om nya singeln, genrekombinationer och hur han orkar med sitt ofattbart hektiska turnéliv.

 

Aviccii

Vi träffade Avicii mitt i den svenska sommaren, klockan halv tre på natten i ett omklädningsrum i Norrköping. Bråvalla Festival hade tagit slut för bara minuter sedan, och Avicii hade precis har genomfört sin enda stora Sverigekonsert i år här inför över 50 000 leriga festivalbesökare. Då hade han inte varit hemma på flera månader.

– Det var jävligt kul att komma tillbaka, den svenska publiken är helt galen verkligen! Det är ett sådant sjukt drag, jag blir mer och mer chockad hur bra det är varje gång som jag spelar här. Och den här festivalpubliken har ju hållit på fett länge, det är lerigt och regnar… Att de fortfarande har energin är coolt.

Det har gått några månader nu sedan den Norrköpingsnatten, och idag släpper Avicii en ny låt från det kommande debutalbumet TRUE.

– Jag ser verkligen fram emot att släppa nya singeln “You Make Me”. “Wake Me Up” har gått så bra och det här nya spåret, med fantastisk sång av Salem Al Fakir, är annorlunda från “Wake Me Up”. Därför är jag så peppad på att se vad feedbacken kommer att bli den här gången!

Ja, det är ingen överdrift att kalla förra singeln “Wake Me Up” för en mastodontsuccé. Låten är en av de mest spelade låtarna någonsin under sin första månad på Spotify, med över en miljon streams per dag. Enligt Avicii har arbetet med “Wake Me Up” satt tonen för hela debutalbumet TRUE som kommer i september.

– Det var inte tänkt att “Wake Me Up” skulle bli så akustisk, men när jag kom hem så var jag så kär i alla instrumenten och hela den känslan. Det visade mig vad jag kunde göra mer i de andra låtarna. Allt på albumet är fortfarande house, men det är den här blandningen med andra genrer som jag tycker blir jävligt cool. När blandningen inte känns tvingad, utan flyter på organiskt. Det är det som hela albumet handlar om.

Du började med house i samma veva som Spotify startade, vilket betyder att våra karriärer är ungefär lika gamla! 

– Jag hängde på Spotify redan från början. För mig betydde det slutet på illegal nedladdning av musik. Allt var tillgängligt lika snabbt och lika enkelt där. Jag använder det mest när jag vill lyssna på något själv, eller om jag har några polare över på middag. I allmänhet när jag vill lyssna på musik är det Spotify som jag använder.

Ett år gjorde du 320 spelningar på ett år, du reser 200 dagar om året och verkar jobba konstant. Du måste vara helt slut ibland, vad driver dig till att orka?

– Det gör jag inte, egentligen. Nu har vi dragit ner på det väldigt mycket, typ halverat. Så nu är det bara 150 gig istället, haha! Det är fortfarande jävligt mycket. Men det här har ju varit min dröm. Att kunna livnära mig på musiken och resa runt såhär som jag gör, jag känner mig fortfarande lyckligt lottad. Jag påminner mig hela tiden om det och det är nog det som gör att jag orkar.

Han säger sig vara en ganska lugn person, som är bra på att varva ner av sig själv. Men vad gör han när han behöver få vara Tim Bergling och inte världsartisten Avicii?

– Då tar jag en vecka ledigt, och åker antingen hem till Sverige eller någon annanstans och bara stänger av Avicii-biten. Jag försöker att inte tänka på musik då eller vad jag behöver göra.

Vad tror du att du gör tio år från nu?

– Förhoppningsvis samma sak, fast jag kanske inte spelar live lika mycket utan producerar mer musik. Om tio år är jag 33 bast… Då har jag nog fortfarande några år kvar i mig att göra konserter hoppas jag. Jag har inga specifika milstoplar, även om man på ett sätt får nya hela tiden. Det händer ju mer och mer saker som jag aldrig trodde, och musiken blir större och större. Men alla milstolpar som jag hade från början är uppnådda. Spela i Globen var en, headlinea Ultra Music Festival i Miami var en annan. Nu har jag gjort ett eget album, vilket också var en milstolpe. Det ska bli jävligt kul att se hur det går för albumet. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå för första singeln “Wake Me Up”, den var ju en liten gamble, men det överraskade mig att det gick så bra.