Lukas Graham – Popfenomenet hela Danmark pratar om

Lukas Graham är killen från Christiania som gjort succé i sitt hemland Danmark. Under det senaste året har nomineringar och priser ramlat in,senast på Danish Music Awards där han tilldelades utmärkelsen “Årets Nykomling” för debutalbumet “Lukas Graham” Nu kommer han äntligen till Sverige!

Vad ska svenska musikfans veta om er?

Vi älskar att spela live och uppträda. Vi brukar kalla vår musik för “ghetto pop”, mest för att vi blandar in så många typer av element i våra låtar och live-uppträdanden.Soul och R&B tillsammans med min Irländska bakgrund och poptexterna vi älskar att skriva. Ska jag välja en, måste jag nog säga att det som influerat oss allra mest är gangsterrapp från 90-talet.

Vad växte du upp med för musik?

All typ av musik, min pappa hade en enorm samling av både skivor och LP:s, så det blev alla möjliga genrer, det var mest tillfället som avgjorde.

Rock, pop, souls, reggae, metal.. Allt från,The Animals, Otis Redding, The Who, Rolling Stones…

Uppvuxen i Christiana, hur har det påverkat det dig?

Så klart påverkade det mig mycket, samtidigt som jag aldrig bott någon annanstans. Allt jag vet är att Christiania inte är som någon annan plats jag varit på, känslan av samhörighet är fantastisk. Den livfulla musikscen som existerar har också gjort att jag blivit exponerad till massa olika

typer av musik.

Vad för ny musik lyssnar du på?

Massa olika stilar, allt från rapp till bass. Root band från USA tillsammans med bluegrass tar upp mycket av min tid.

Bästa låten på albumet?

Då måste jag nog säga, “better that yourself” för att det är en så personlig sång. Låten handlar om längtan och smärta, om att sakna någon du inte kan få träffa. Den här låten kom att bli mycket speciell för mig, speciellt efter som att min pappa gått bort.

Lyssnar du på någon svensk musik?

Timbuktu var stor här för några år sedan, och vi får inte glömma Lisa Ekdahl, en av de finaste rösterna i världen.

Jag vill se dig “live”, vart ska jag bege mig?

21:a februari spelar jag på Fasching i Stockholm – kom!