#MusicMonday door Arno Inen van MixTup: Nederhop

Hier is wat muziek om je op weg te helpen op deze Music Monday. Luister hiernaar met dank aan onze vriend Arno Inen van MixTup

Heuy! Ja ja, ik geef toe. Ik vind Hip Hop dé shit en Nederhop heeft zich, als een worm in oude appel, daar goed tussengewrongen. Want Nederhop, zoals vele andere nederlandse genres, was eigenlijk twintig jaar geleden gewoon shit. Desondanks die lekkere beats and flows uit de VS.

Maar door de jaren heen werd Nederhop steeds meer aantrekkelijk door de rappioniers die het grote publiek de nederlandse hip hop cultuur lieten omarmen. Nederhop is de laatste jaren zelfs vooruitstrevender geworden dan de meuk die uit de VS komt slingeren. Ja! Ik heb het gezegd, ja! Dus laten we die vette shit pompen als een lekke band…

Origineel Amsterdams // Osdorp Posse

Naar mijn meninkje had Def P zeker niet de lekkerste flow, nette rhymes of de fijnste beats. De Nederlandse Public Enemy stak natuurlijk ook bleek af ten opzichte van hun Amerikaanse collega’s. Maar hoe wat dan ook, zij waren dé grondleggers van Nederhop; al sinds 1989 waren ze bezig om hip hop serieus te nemen. Het Nederhoplandschap had er wel even anders uit gezien zonder deze bazen.

Spraakwater (remix) // Extince

Wat zal ik zeggen? In mijn mening is Extince is de koning van de flow. Pappa van de Nederhop. Hij blies de lui omver die al Nederhop een beetje links hadden laten liggen. Oftewel, gooide een fikkie in het kippenhok waar de Neerlandse Vanilla Ice aka Brainpower de enige naam was die mensen konden optokken. Hij kwam met goudeerlijke skills flow en droeg flink bij aan de doorbraak van Nederhop.

Hoedenplan // Opgezwolle

Door onder andere Extince dus werd de kast open gedaan waar het Nederlandse raptalent uit kon ontsnappen. Overal kwamen er lekkere beats en rhymes vandaan door Opgezwolle, Raymtzer, VSOP en later door artiesten zoals Kempi, Winne, Jawat! Maar dance werd dominant en mensen zaten een beetje te stuiteren op elektronische beats. Niet wetende dat de volgende generatie rappers, elektronische muziek zouden gebruiken om hun oortjes eraf te knallen…

Voorjekijkendoorlopen // De Jeugd van Tegenwoordig

Bang! Pets! De Jeugd klopte aan en de deur lag gelijk uit zijn scharnieren. Samen met Ali B, Dio, BaasB en Lange Frans, was Nederhop in één keer binnen gevestigd met respect voor zijn geschiedenis; rap met elektronische beats zoals die in die jaren zeventig werden gedraaid tijdens wijkfeesten in Brooklyn. Daardoor was, voor uw bescheiden blogger, het rap landschap drastisch veranderd. Nederhop was opeens daardoor frisser, verser en innoverender dan de huidige Amerikaanse concurrenten!

Hele Meneer // Adje

Wat nu, mijn neger? Genoeg munitie om de komende jaren ons fijne hip hop te geven en internationaal op te vallen. Daarbij ben ik wel bezorgd voor allerlei slappe commerciele aftreksels natuurlijk. Opvallend is dat gangsterrap ook opeens opleeft … met dikke beatz! Zoals deze Hele Meneer. Dope D.O.D. opende zelfs voor Limp Bizkit en Snoop Dogg. Zegt wel even wel wat, natuurlijk. In hun woorden; ‘Hip Hop just got repossessed’.

PS: alle playlists staan op Music Monday: The Collection