Our Interview with Avicii

Avicii: “I still feel lucky”

Aviccii

Avicii on täällä jälleen! Syyskuussa julkaistaan hänen debyyttialbuminsa TRUE, ja Spotify haastatteli häntä uuden singlen tiimoilta, musiikkigenrejen sekoittamisesta ja kuinka hänellä menee äärettömän hektisen kiertue-elämän keskellä.

Tapasimme Aviciin klo 2.30 aamulla pukuhuoneessa heti sen jälkeen, kun hän oli heittänyt keikkansa yli 50 000 mutaisen festivaaliosallistujan edessä. On sanomattakin selvää, että hän on house-musiikin ykkönen juuri nyt ja syyskuussa ilmestyy ensimmäinen albumi TRUE. Tänään Spotifyssa on saatavilla uusi single tältä albumilta. “Odotan innolla uuden You Make Me -singlen julkaisua. Wake Me Up on pärjännyt todella hyvin ja tämä uusi kappale, jolla kuullaan Salem Al Fakir’n loistavaa ääntä, poikkeaa Wake Me Up -sinkusta, joten saa nähdä, millaista palautetta se saa”, kertoo Avicii.

Kyllä vain, edellinen single Wake Me Up oli huima menestys. Se on yksi kaikkein soitetuimmista kappaleista ensimmäisen Spotify-kuukautensa aikana – yli miljoona striimausta päivässä. Aviciin mukaan tämä kappale määrittelee koko albumin ja hänen uuden saundinsa.

K: Mitä tarkoitat, että se määrittelee albumin?

V: En suunnitellut Wake Me Up:ia niin akustiseksi, mutta mennessäni kotiin studiolta olin kaikkien instrumenttien ja fiiliksen lumoissa. Se osoitti minulle, mitä voisin tehdä muissa kappaleissa. Kaikki albumin kappaleet ovat edelleenkin house-musiikkia, mutta se on miksattu muiden genrejen kanssa, mikä on minusta tosi siistiä. Miksaus ei tunnu pakotetulta, vaan orgaaniselta. Juuri tästä koko albumilla on kysymys.

K: Aloit työskennellä house-musiikin parissa samoihin aikoihin kun Spotify käynnistyi, mikä tarkoittaa, että uramme ovat lähes samanikäiset!

V: Hengailin Spotifyssa heti alusta alkaen. Se tarkoitti minulle laittoman musiikin lataamisen loppua. Kaikki oli saatavilla niin nopeasti ja helposti. Käytän sitä useimmin silloin, kun haluan kuunnella jotain tai kun ystäväni tulevat luokseni syömään. Kun haluan kuunnella musiikkia, käytän pääasiassa juuri Spotifya.

K: Vuonna 2011 teit 320 keikkaa ja nyt matkustelet 200 päivää vuodessa ja näytät tekevän jatkuvasti töitä. Olet toisinaan varmasti aivan loppu, joten mikä saa sinut jatkamaan?

V: Olemme vähentäneet niitä reilusti. Teen nyt vain 150 keikkaa, hahhaa! Se on edelleen paljon. Mutta se on ollut unelmani, elää musiikilla ja matkustella ympäri maailmaa. Tunnen olevani onnekas. Muistutan siitä itseäni jatkuvasti ja se saa minut pysymään vauhdissa.

Hän väittää olevansa hyvin rauhallinen ihminen, joka rentoutuu helposti itsekseen. Mutta mitä hän tekee halutessaan olla Tim Bergling eikä maailmankuulu artisti Avicii? “Otan viikon vapaata ja menen kotiin joko Ruotsiin tai muualle ja vain kytken Aviciin pois päältä. Yritän olla ajattelematta musiikkia tai mitä minun pitäisi tehdä”, hän kertoo.

K: Mitä arvelet tekeväsi kymmenen vuoden kuluttua?

V: Toivottavasti samaa, vaikka en ehkä soita livenä niin paljon vaan tuotan enemmän musiikkia. Kymmenen vuoden kuluttua olen 33-vuotias… Ehkä minulla on silloin vielä jäljellä muutama vuosi keikkailuun. Minulla ei ole erityisiä tavoitteita, vaikka tavallaan niitä tulee lisää kaiken aikaa. Yhä enemmän sellaisia juttuja, joita en uskonut koskaan tapahtuvan, tapahtuu kaiken aikaa, ja musiikista tulee suurempaa ja suurempaa. Mutta alussa asettamani tavoitteet on saavutettu. Kuten pääesiintyminen Miamin Ultra Music -festivaaleilla. Oma albumini on nyt tulossa, mikä on myös yksi virstanpylväs. On todella hauska nähdä, millaisen vastaanoton se saa. En todellakaan aavistanut, miten ensimmäinen single Wake Me Up pärjäisi, mutta yllätyksekseni se toimikin erittäin hyvin.

Valokuva: Johan Forsberg