10 dingen die je vast nog niet wist van Frank Zappa

Frank Zappa, die in 1993 op 52-jarige leeftijd overleed, zei ooit dat het zijn werk was om “alles tot het uiterste te extrapoleren”, en zijn enorme muzikale oeuvre bewijst dit keer op keer. Als ultieme rock-‘n-roll-iconoclast was hij met zijn eerste band The Mothers of Invention vaste gast op de Sunset Strip in L.A. tijdens de opkomst van de psychedelische muziek. Het was Zappa die destijds de uitdrukking “Freak Out” populariseerde door zijn eerste elpee zo te noemen.

Zijn muziek was een mix van pop en soul, jazz en acid rock, pretentieuze bijna-metal en ingetogen modern klassiek. Hij kon net zo overtuigend een melodie van Stravinsky spelen als een Motown-refrein, vanuit de wens om de complexiteit en vaardigheid van symfonische muziek te combineren met het lawaai, de opwinding en toegankelijkheid van goede popmuziek. Is Frank Zappa iets voor jou? Kijk eens rond en ontdek het zelf…

10 dingen die je vast nog niet wist van Frank Zappa

1. In 1968 had hij een gastrol in het tv-programma van de Monkees, waarin hij verkleed als gitarist Mike Nesmith op een auto “speelde” door er herhaaldelijk op te slaan.

2. Er staan 115 Zappa-nummers “met seksuele onderwerpen” vermeld op zijn Wiki Jawaka-pagina.

3. Een onlangs ontdekte vis, kwal en prehistorische slak zijn allemaal naar Zappa vernoemd.

4. Als kind had Zappa een bijholteontsteking, die een dokter probeerde te genezen door radiumcapsules nasaal in te brengen.

5. Simpsons-bedenker Matt Groening verklaarde ooit dat Zappa zijn Elvis was.

6. Elk jaar vindt in de Duitse plaats Bad Doberan het Zappanale festival plaats, waar alleen Zappa-muziek wordt gespeeld.

7. Zappa’s zoon Dweezil is vernoemd naar de eigenaardige kleine teen van zijn vrouw.

8. Stevie Wonder bedankt Frank Zappa in de hoestekst van zijn legendarische album Songs in the Key of Life uit 1976, maar niemand weet eigenlijk waarom.

9. In 1992 speelde hij de stem van de paus in een aflevering van Ren & Stimpy.

10. Zappa’s film 200 Motels uit 1971 werd in dezelfde studio opgenomen als A Space Odyssey. Als je goed kijkt zie je de zwarte monoliet uit Stanley Kubricks klassieker voorbijkomen.